Mirjam Koops

therapeute Praktijk It’s my LIJF!

In 1999 heb ik de HBO opleiding Kunstzinnige therapie afgerond (vaktherapie beeldend). Sinds die tijd heb ik ruim 20 jaar in de GGZ gewerkt. Voor, tijdens en na mijn studie heb ik vele reizen gemaakt en ook korte en langer tijd in het buitenland gewerkt voor War Child. In Nederland kreeg ik een mooie baan bij Centrum 45, waar ik mij gespecialiseerd heb in trauma (PTSS) en hoe je dat een plek kunt geven in je leven. In mijn werk vind ik het belangrijk om mensen te helpen om opnieuw zingeving te ervaren na zo veel pijn en verlies.  

Opgegroeid in een veilige omgeving

Ik ben zelf in een veilige en warme omgeving opgegroeid en voel me daar tot op heden dankbaar voor. Mijn ouders waren er altijd voor me en op school werd ik omringd door veel vriendinnetjes. Totdat ik op mijn 11e ging verhuizen naar een andere stad en op een andere school terecht kwam. Ik vond niet direct aansluiting en voelde mij voor het eerst onzeker. Ik had geen talenten, zo dacht ik toen en in mijn 17e levensjaar gaf het laten staan van eten mij het idee dat ik ergens goed in was en daarmee had ik alles mooi onder controle, althans zo leek dat toen voor even.

Met elke hap voelde ik mijn onzekerheden

Dat dit niet de manier was om met deze onzekere gevoelens om te gaan werd mij gelukkig wel snel duidelijk. Even een knop omzetten bleek nog lastig; met elke hap voelde ik mijn onzekerheid. Wel was ik ontzettend gemotiveerd om weer te gaan eten. Ik was er van overtuigd dat wanneer het mij lukte om niet te eten ik ook weer kon gaan eten. En met de steun van mijn omgeving is me dat ook gelukt. Toen ik 19 was ben ik een reis gaan maken naar India en als ik aan die reis terugdenk was er geen eetprobleem meer. Ik kon daar alles eten! Toch een jaar later toen ik op kamers ging in Amsterdam kwam het in lichte vorm weer terug. Ik was niet gelukkig met de wetenschappelijke studie die ik gekozen had. De lichte terugval was een wake-up call; ‘he Mirjam je zit niet op het juiste pad´! Vanaf die tijd wist ik wat ik wel wilde studeren en kon ik steeds meer vanuit mijn hart leven. Het eten heeft na die tijd nooit meer een functie gehad. Natuurlijk kwamen er nog regelmatig onzekerheden op mijn pad, maar om daar mee om te gaan had ik het eten niet meer nodig . Deze ervaring tijdens het begin van mijn volwassen leven heeft er voor gezorgd dat ik in 2013 bij Human Concern (GGZ voor eetstoornissen) aan het werk ging als therapeute; daar heb ik 6 jaar met heel veel motivatie en betrokkenheid mensen begeleid met alle vormen van eetproblemen. 

Wat kan je van je eetproblemen leren?

Ik ga met jou onderzoeken welke functie de eetproblematiek in je leven heeft. Wanneer dit voor je duidelijk wordt is het namelijk mogelijk om te leren wat je werkelijk nodig hebt om op een liefdevolle manier voor jezelf te zorgen. Zo ga je stapje voor stapje je ongezonde eetgedrag los laten en doen wat bij je past.”

Naast therapie gericht op inzicht ben ik in de afgelopen 5 jaar opgeleid tot Mindfulness trainer. Mindfulness kan een krachtige manier zijn om tot meer acceptatie te komen. Kritische stemmen en negatieve gedachten leer je bewust op te merken en daardoor ontstaat er keuzeruimte. Daarmee kun je grip krijgen op die automatische negatieve gedachtenspiraal. Je bent niet hard aan het werk om iets te willen veranderen of op te lossen, maar stelt je steeds open voor dat wat er in het hier en nu gebeurd en oefent in een niet oordelende houding. Het leren verdragen van ongemak in plaats van bijvoorbeeld eten inzetten om dat ongemak niet te voelen, daarbij kan mindfulness een concrete oefening bieden. Mindfulness cultiveert een milde en zachte kant in jezelf en dat is vaak zeer welkom in je proces naar herstel. 

Om te kunnen herstellen van eetproblemen is het belangrijk om naast de onderliggende levensthema’s ook begeleiding te krijgen bij het opbouwen van een normaal eetpatroon. Joke en ik zijn al jaren op elkaar ingespeeld en daarom is het voor mij bijzonder dat we elkaar opnieuw gevonden hebben in Praktijk It’s my LIJF, waar we jou graag samen helpen naar een leven zonder eet- en gewichtsproblemen.