Joke van Scheers

diëtiste Praktijk It’s my LIJF!

In 1975 heb ik de vierjarige HBO-opleiding voeding en diëtetiek afgerond. Sinds die tijd ben ik werkzaam als diëtist. De eerste jaren in een ziekenhuis . Daarna heb ik van 1988 tot 2014 een eigen praktijk gehad in een gezondheidscentrum in Zaandam. Mijn aandachtsgebied kwam daarbij steeds meer te liggen op de begeleiding van mensen met eetproblemen: van lichte beginnende eetproblematiek (al dan niet in combinatie met gewichtsproblemen) tot ernstige eetstoornissen. Van 2012 tot eind 2020 ben ik werkzaam geweest als senior diëtist, coördinator voedingsbegeleiding bij Human Concern, een gespecialiseerde GGZ- instelling voor eetstoornissen. En nu dus samen met Mirjam Koops de praktijk It’s my LIJF gestart op 1 november 2020.

“Ik vind het mooi om samen met cliënten op zoek te gaan”

In al die jaren heb ik de passie voor mijn werk nooit verloren. En dan met name niet voor mijn specialisatie: de begeleiding van mensen met eet- en gewichtsproblemen. Het moet zo pijnlijk, verdrietig en frustrerend zijn om het meest essentiële wat een mens kan doen, namelijk ‘eten’, als een (alles) overheersend probleem in het leven te ervaren. Ik vind het mooi om samen met cliënten op zoek te gaan naar datgene wat kan helpen om dit probleem acceptabel te maken of zelfs helemaal op te lossen. Ik zet hierbij altijd in op open, eerlijke en gelijkwaardige gesprekken. Het resulteert er vaak in dat cliënten dingen in een ander daglicht gaan zien en daarmee andere keuzes kunnen gaan maken binnen hun leefstijl. Hieraan een bijdrage leveren maakt mij gedreven. Mijn lange werkervaring is helpend tijdens het werken met mijn doelgroep: evenals de vele bijscholingen die ik heb gevolgd op het gebied van psychologie, gedragsverandering, gesprekstechnieken, e.d. En niet te vergeten de vaak bijzondere gesprekken, waarbij cliënten mij een kijkje hebben willen gegeven in hun gedachtewereld: voor mij zo waardevol omdat ik daardoor steeds meer ging begrijpen van eetproblematiek. 

Van diëten naar Balans in eten.

Met het woord ‘diëtist’ heb ik altijd een beetje moeite gehad. Dat geldt ook voor het woord ‘dieet’ . Het klinkt zo streng. Alsof ik een ander streng zou moeten vertellen hoe die zijn/haar voeding moet samenstellen. Dat wil ik niet. Ik vind het heel belangrijk dit altijd samen met jou te doen. Maar ook als je zelf kiest voor een dieet: streng zijn voor jezelf, de lat hoog leggen, snel veel resultaat willen zien. En als dit niet lukt dit: je schuldig voelen, jezelf veroordelen, jezelf streng toespreken over de (zoveelste?) mislukte poging om je eetgedrag aan te passen. Maar waar gaat het dan wel om? Volgens mij niet om wat je niet zou mogen eten of juist moet eten, niet om lijsten met verboden voedingsmiddelen, niet om weer het volgende dieet, wat je slechts kortdurend kunt volhouden. Wel om inzicht te krijgen in waarom je eet zoals je eet: lees hierover meer onder het kopje: ‘Wat is onze visie?’. Het gaat om welk eetpatroon bij jou past, waar je ruimte ervaart om je eigen keuzes te kunnen maken. Waar je je fit, ontspannen en gezond bij kan voelen. Weer leren voelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Contact maken met je honger- en verzadigingsgevoel en daarnaar durven handelen. En dat altijd in voor jou haalbare stappen, zodat je de kans krijgt te wennen aan de nieuwe leefstijl en dit daarmee ook in de toekomst te kunnen vasthouden. Van eten genieten en leren dat er geen verboden voedingsmiddelen bestaan. Niet constant in gevecht zijn met eten. Kortom: van Diëten naar Balans in eten!