Teleurgesteld over het effect van je afvalpogingen?

Je bent helemaal klaar met ‘vermageringsdiëten’ en de gedachtes eraan, je zoektocht naar de geschikte methode, je voornemen nu eens definitief van je overgewicht af te komen. Het overgewicht zit je al jaren in de weg en je ervaart onvrede met je lichaam. Het ongemak wat je ervaart is vaak van invloed op je stemming en je vraagt je af waarom je toch telkens weer terugvalt in die oude eetpatronen.

Werkelijk blijvende verandering kan echter pas plaatsvinden wanneer je niet alleen iets aan je eetgedrag doet, maar ook begrijpt waar dit eetgedrag mee te maken heeft en hoe het is ontstaan. Alleen symptoombestrijding (‘een dieet volgen’) geeft in de meeste gevallen slechts een tijdelijke effect: zo teleurstellend, want je hebt zo je best gedaan! Er ontstaat een vicieuze cirkel: je raakt gefrustreerd, je gaat weer meer eten en komt weer aan.

HET EFFECT VAN HET VOLGEN VAN DIETEN

Door het volgen van diëten weet je uiteindelijk niet goed meer wat normaal eten is en wat jouw lichaam werkelijk nodig heeft. Je probeert je eetpatroon volgens (strenge) regels vorm te geven. Maar verliest in de tussentijd de connectie met eten en je kan bepaalde natuurlijke signalen vanuit je lichaam minder goed (of helemaal niet meer) interpreteren. Honger- en verzadigingsgevoel zijn soms verstoord. Genieten van eten is vaak lastig: eten naar behoefte levert dikwijls een schuldgevoel op. Want je moet je toch aan dat dieet houden! Een onevenwichtig eetpatroon heeft negatieve invloed op je gezondheid: niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch.

Ongemak weg eten

Het kan zijn dat er een disbalans is ontstaan in je leven, een gevoel van leegte, eenzaamheid, stress. Misschien weet je niet meer waar je werkelijk blij van wordt en wat je belangrijk vindt in je leven. Al die ongemakken willen wij mensen vaak niet voelen. We gaan dan hard ´werken´ om niet stil te hoeven staan of we trekken ons steeds vaker terug. Eten krijgt dan een functie in het niet hoeven voelen van het ongemak.

Waar ligt jouw grens?

Niet kunnen stoppen met eten? Omdat het zo lekker is? Ja dat kan, maar vaak proef je niet eens meer wat je eet en is het meer de handeling van het kauwen en slikken, het creëren van een vol gevoel, het actief bezig zijn en niet hoeven voelen wat er op dat moment speelt. Er is moed voor nodig om uit oude, vertrouwde (maar destructieve) patronen te stappen. Het gaat bij onze aanpak van het gewichtsprobleem dus niet om een quick fix, de kilo’s zullen er niet in korte tijd afvliegen. Belangrijk is dat je relatie met eten voorgoed verandert en daarmee je gewicht rustig zal dalen naar een acceptabel niveau. Dat zullen we stapsgewijs aanpakken: gedragsverandering is een persoonlijke zoektocht en daar nemen we de tijd voor. Van diëten naar balans in eten! En dat heeft alles te maken met een groeiend zelfvertrouwen.